Het is wat met die elektra (2)

Zo is het, het is wat met die elektra. Want: kan bakken met geld opleveren.
In de laatste blog hebben we gesproken over de mogelijkheid tot opslag van elektra. En dan meer in het groot verbruik segment. Dat daarmee geld te verdienen is .
Dat kan op meerdere manieren gebeuren:
- Stabilisatie van het net: normaal gesproken is de frequentie 50 hZ. Bij een afwijking van meer dan 0,2% stroomt de elektra weg of is er sprake van een tekort. Dat vinden de netwerkbedrijven niet leuk. Een grootverbruiker die voor deze optie kiest, krijgt betaald voor het leveren van elektra als de frequentie de ondergrens van 49,8 Hertz nadert, en krijgt ook betaald indien de frequentie de 50,2 Hertz dreigt te overstijgen. Dit geeft een vast verdienmodel met een vergoeding per week. Redelijk stabiel model, weinig risico
- Peakshaving,
oftewel in een voorbeeld: mocht de bestaande bekabeling bij een uitbreiding van de fabriek te licht zijn, maar is Enexis van mening hier pas over een geruime tijd dit te willen verbeteren, de kosten d PeakShavingaarvan bij jou in rekening brengt, en dat je dan zoiets krijgt van val d**d, stelletje t*r*ngl***rs. Je zou kunnen overwegen het tijdelijke tekort, soms slechts voor 1 of enkele piekmomenten per dag, als het ware af te zekeren met de batterij die de piek opvangt, en tegelijkertijd voor structureel lagere netwerkkosten tot gevolg kan hebben
- Last but not least: simpelweg elektra terug leveren op het juiste moment, dus wanneer de elektra het duurst word ingekocht.
Uiteraard dient dit afgestemd te worden met de eigen behoefte van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hier kunnen forse verschillen in zitten. De elektra behoefte van de boomkweker bestaat uit een beetje verlichting en de heftruck die een keer geladen moet worden. De elektra behoefte van de buren die een metaal konstruktiebedrijf kan flinke afwijkingen kennen op de momenten van het opstarten van de diverse machines, of tijdens piekmomenten in de productie.
Het spreekt voor zich dat de deskundigen op dit gebied, de Programmaverantwoordelijken op het Energie Platform, in het voortraject op basis van een hoeveelheid aan te leveren data hierin het beste verdienmodel kunnen ontwikkelen. Wat bij het ene bedrijf af kan wijken ten opzichte van het andere bedrijf. Uitermate leuk om met de diverse data te spelen, en zo het meest gunstige verdienmodel te ontwikkelen. Op maat van het bedrijf die de keuze heeft gemaakt hierin te willen investeren en te verdienen. Bij 01RG (uit te spreken als NUL ENERGIE).
Want, voor uw beeldvorming: de hier aan gekoppelde software en spelregels, maken een inschrijving en afrekening per 15 minuten mogelijk. Dat maakt de rol van een betrouwbare en deskundige Programmaverantwoordelijke belangrijk. Die vind je niet zo veel als Albert Heijn of Jumbo Supermarkten, die zijn redelijk zeldzaam. Maar ook daarin weet 01RG in een continu streven u te ontzorgen de juiste weg te vinden.