Elektra op de meest vreemde plekjes

Elektra gaat als energiebron in ons dagelijks leven een steeds belangrijker plaats innemen.
Logisch, want het produceert geen uitlaatgassen, geurtjes en andersoortig ongemak op het moment dat het bij verbruiker arriveert. Daarvoor misschien wel, als het ergens in een centrale opgewekt wordt door middel van het stoken van kolen, gas, olie of hout. Of andersoortige ongewenste zaken, zoals elektra uit kerncentrales. Kent ook haar bezwaren.
Voor zover deze vorm van energieopwekking voldoende blijft, daar er over een paar jaar weer enkele traditioneel gestookte centrales, dus in bepaalde mate vervuilend, moeten gaan sluiten.
Op deze basis zijn de moderne varianten ontstaan, opwekking van duurzame elektra met behulp van zonnepanelen, windmolens, en zo nog enkele varianten extra. Een prima duurzaam alternatief, zolang het maar direct op het elektra netwerk is aangesloten. In Nederland een zéér uitgebreid netwerk.
Maar niet tot ieder plekje in het verste gaatje, en niet voor iedere situatie. Er blijven plekken over waar niet zomaar per direct een netwerk ter beschikking staat voor afname van elektra. Is dat er wel, maar nog geen directe aansluiting, kan het wel eens geruime tijd duren voordat de netwerkbeheerder in staat is om daarvoor te zorgen. Kortstondig of incidenteel gebruik, dat leidt nogal eens tot niet levering of maanden wachten.
Ook in omgevingen met héél veel aanwezigheid van netwerk, staat de afname van elektra niet direct ter beschikking. Daar zijn oplossingen voor: het werken met aggregaten. Maar het geluidsoverlast en de daarbij horende uitlaatgassen, die zijn niet altijd gewenst. Of: worden niet meer geaccepteerd, hetzij door de directe omgeving, hetzij van overheidswege.
Allemaal lastig, maar relax, ook hiervoor bestaat een duurzame doch nog niet ver bekende oplossing.
De bouwplaatsbatterij. Bruikbaar op bouwplaatsen, maar ook in andere tijdelijke omstandigheden te gebruiken. Te vervoeren op een aanhanger, voor een deel volgestouwd met oplaadbare industriële batterijen. In het algemeen: overdag gebruiken en de batterij leegtrekken, en in de nacht opladen. Dat opladen kan op het gangbare net, of, veel beter, vanuit de opslagbatterijen die met duurzame bronnen als zon en wind opgeladen zijn. Dus: in de nachtelijk uren deze energie “overpompen” naar de bouwplaatsbatterij. De dag erna consumeren op de bouwplaats, en het verhaal kan zich herhalen.
Structurele oplossingen die 100% duurzaam werken mogelijk maken op de meest lastige plekken, of daar waar geluid en uitlaatgassen de verouderde oplossingen onacceptabel maken.
Een oplossing die niet dagelijks voor iedereen relevant zal zijn, maar de momenten dat deze oplossing wel relevant is, toch een serieuze bijdrage levert aan structurele duurzaamheid.