Jouw Nulenergie

De FCR-markt

Het heeft te maken met energie, want anders is het geen onderwerp voor deze blogs.  Maar de FCR-markt, de gemiddelde Nederlander zal zich afvragen: waar gaat dit nu in hemelsnaam over?

Want van oudsher bestond deze markt niet, dus ook geen Nederlander die zich hier ook maar 1 seconde over druk maakte.

Want, wederom, we zijn gewend te moeten betalen voor het verkrijgen van gas, water en elektra. Dat gegeven staat de laatste jaren op de helling. We mogen zelf stroom opwekken met zonnepanelen en windmolens, we streven steeds meer naar gasloos koken en verwarmen. Mochten we nog een stapje verder gaan: de mogelijkheden van tijdelijk opslag van elektra in batterijen.

Om deze vervolgens terug te leveren aan de netwerkbeheerders op momenten dat het ons aanstaat. De momenten dat deze terug geleverde elektra het meest opbrengt. Wat mogelijk is met meerdere verdienmodellen. Dat dan als altijd: meer risico kan meer verdiensten met zich meebrengen, minder risico betekent minder verdiensten, maar ook meer zekerheid en stabiliteit.

De FCR-markt die we hier willen toelichten, is een verdienmodel met minder risico, meer zekerheid en stabiliteit. Hoe werkt deze?

Voor de netwerkbeheerders is het van groot belang dat het netwerk functioneert op een vaste frequentie van 50 Hertz. Zoals dit geldt voor ieder gemiddelde, kent ook dit gemiddelde haar afwijkingen. Als is die toegestane afwijking in dit geval als uiterst miniem te beschouwen: deze mag variëren tussen 49,8 en 50,2 Hertz.

De netwerkbedrijven regelen dit door afspraken te maken met afnemers op de FCR-markt. Dat zou u kunnen zijn als u beschikt over een industriële batterij. In eerste instantie denkt u dan aan uzelf, u gebruikt de batterij voor uw eigen verbruiksbehoefte. Mocht u vervolgens wat over houden, daar kunt u wat mee.

Maak een deal met de netwerkbeheerder, zodat u elektra geleverd krijgt zodra de frequentie zich tussen 50,0 en 50,2 Hertz begeeft, en omgekeerd, dus leveren, bij een frequentie tussen 49,8 en 50,0 Hertz.

Wat u daarvoor moet doen? Van uitgaande dat u over een groot verbruik aansluiting beschikt (wat voor en beetje bedrijf al snel het geval is??

Via 01RG een contract afsluiten met een zogenaamde programmaverantwoordelijke. Die vervolgens verantwoordelijk is voor het registreren en vastleggen van de momenten van levering en momenten van teruggave. En dat vaststelt in statistieken die per tijdvak van 15 minuten worden opgesteld.

Vervolgens hoeft u zelf nog steeds niets te doen, want voor het verlenen van deze back-up service ontvangt u een vast bedrag per week. Het bedrag dat u bent overeengekomen met de netwerkbeheerder. Het bedrag waarvoor u met een terugverdientijd van 5 tot 6 jaar uw investering terugverdiend heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *